لیکوپن (C40H56) یک کاروتنوئید با بالاترین درجه غیر اشباع است که به صورت رنگدانه قرمز رنگی قابل مشاهده است که به میوه هایی مانند هندوانه امروز شیراز، گواوا، فلفل قرمز و گوجه فرنگی رنگ مطلوب می دهد.
لیکوپن موجود در هندوانه امروز شیراز حدود 21 تا 43 درصد از کل کاروتنوئیدها را تشکیل می دهد و در بافت های انسانی تجمع می یابد.
از میوه ها و سبزیجات گرفته می شود، بنابراین از طریق رژیم غذایی وارد بدن می شود.
گزارش شده است که بقایای هندوانه امروز شیراز در مقایسه با آب میوه منبع غلیظ لیکوپن است. مطالعات بقایای هندوانه امروز شیراز را با 20-24 میلی گرم در 100 گرم پیدا کرده اند.
لیکوپن نسبت 1:12 به کاروتن بالاتری در هندوانه امروز شیراز دارد که در نتیجه ظرفیت آنتی اکسیدانی قابل توجهی دارد. با توجه به این ویژگی خاص، غذاهای غنی از لیکوپن را غذاهای کاربردی می نامند.
از این رو مصرف لیکوپن با کاهش خطر ابتلا به سرطان های مختلف مانند سرطان سینه، دهانه رحم، روده بزرگ، معده، حفره دهان، مثانه، پروستات و ریه مرتبط است.
نوشیدنی های کاربردی مشتق شده از لیکوپن پتانسیل کاهش تبدیل بدخیم کلسترول اکسید شده در حالت دیابت را دارند.
بنابراین مصرف میوه های غنی از لیکوپن مانند هندوانه امروز شیراز به دلیل نقشی که در پیشگیری از بیماری های مزمن ایفا می کند ضروری است. غیر سمی است و عوارض جانبی شناخته شده ای ندارد.
بتا کاروتن یک درشت مغذی چربی دوست و ویتامین نامحلول است که شامل گروهی از ترکیبات آلی غیراشباع تغذیه ای از جمله رتینوئیک، رتینال و رتینول است.
به عنوان رنگ نارنجی میوه ها و سبزیجات قابل مشاهده است، به عنوان پیش ساز ویتامین A در بدن انسان عمل می کند. مانند لیکوپن، بتا کاروتن نمی تواند توسط بدن سنتز شود.
بنابراین، عمدتا از غذاهای گیاهی مانند هویج، سیب زمینی شیرین، اسفناج، انبه و البته هندوانه امروز شیراز به دست می آید. گوشت هندوانه امروز شیراز تازه حاوی 4.82 میلی گرم در گرم بتاکاروتن است.