روغن ارده کنجد ارگانیک دارای طیف وسیعی از سازگاری است و تعداد قابل توجهی از انواع آن متناسب با شرایط اقلیمی کشاورزی متنوع توسعه یافته است.
این گونهها شامل برخی از آنها میشود که به طور گسترده سازگار شدهاند و برخی دیگر مختص مکان و فصل هستند.
روغن ها منبع غنی آنتی اکسیدان ها و ترکیبات زیست فعال از جمله فنول ها، فیتواسترول ها، فیتات ها، PUFA و پپتیدهای زنجیره کوتاه هستند. کیک کنجد منبعی غنی از پروتئین، کربوهیدرات و مواد مغذی معدنی است. دانه کنجد به دلیل محتوای بالای اسیدهای آمینه گوگرد و فیتواسترول ها برای تغذیه انسان اهمیت ویژه ای دارد.
عوامل آنتی اکسیداتیو (سزامین، سزامولین، سزامول، اشکال گلوکوزیله آنها، سزامینول گلوکوزیدها و توکوفرول، روغن را بسیار پایدار می کند و بنابراین ماندگاری طولانی دارد.
از ویتامین های موجود در روغن کنجد، وجود ویتامین E وجود دارد. در رابطه با اثربخشی دانه کنجد به عنوان یک غذای سالم بسیار جالب است.
اجزای مغذی روغن کنجد
شایان ذکر است روغن کنجد دارای اثرات ارتقاء دهنده سلامت بسیاری است که برخی از آنها به گروهی از ترکیبات به نام لیگنان ها (سزامین، سزامولین، سزامینول و سزامولینول) نسبت داده شده است.
روغن کنجد همچنین حاوی لیگنان آگلیکون در روغن و لیگنان گلوکزید است. دانه کنجد سرشار از روغن است، حاوی مقادیر زیادی اسیدهای چرب غیراشباع (83-90%)، عمدتاً اسید لینولئیک (37-47%)، اسید اولئیک (35-43%)، پالمتیک (9-11%) و اسید استئاریک است. (5-10%) با مقدار کمی اسید لینولنیک.
طیف تنوع واریته توسط مناطق مختلف زراعی نشان داده می شود که به صورت شرق: Bihar-B-67، Krishna; بنگال غربیB-67, Rama; غرب: گجرات گجرات til l، Purva; شمال: هاریانا RT-46; پنجاب-پنجاب til l, TC-289, TC-25, RT-46; شمال شرقی: Assam – Madavi، Gauri; آندرا پرادش گوری، ماداوی، راجشواری؛ کارناتاکا- E-8، CO-1; کرالا – تیلوتاما؛ مرکزی – مادهیا پرادش – JT-7، TKG-22; اوتار پرادش – CST (2001) 1، T-12. تنوع غنی در گونه های وحشی در قاره آفریقا وجود دارد.